P.A.I. reform?

Aasta lõpus võib aset leida P.A.I. reform.

Üks osa sellest puudutab P.A.I. välimust – see muutub nüüd rohkem “pärisraha” sarnaseks. Ka esimesed paberraha tähed (nn banknotes) olid praegusest formaadist oluliselt suuremad ning kirjutatud vähemalt osaliselt käsitsi. P.A.I. algne formaat (tavapärasest suurem) tulenes sellest, et turvamärkidega trükk oli alguses lihtsalt liiga kallis. Traditsioonilisi turvamärke pidi asendama seepärast esiküljel number ja originaalallkiri (mis kirjutati igale P.A.I. tähele peale selle emiteerimisel) ja tagaküljel iga emiteerimise korral kuupäev, alus ning saaja nimi. Kuna kõik P.A.I.d registreeriti väljaandmise ajal, siis oli võimalik sel viisil kahtluse kontrollida P.A.I. ehtsust. Lisaks andis see ülevaate P.A.I. kasutamisest. Samas tähendas see P.A.I. väljaandmise kohmakust, sest selline käsitsi täitmine on päris aeganõudev. Lisaks on taolises suures formaadis välja antud raha ebamugav kasutada.

Teine reformi põhjus oleks P.A.I. kurss, mis oli liiga kõrge (1 P.A.I = 3 eurot), mis tulenes sellest, et üks töötunni keskmine netopalk Järvamaal on umbes 3 eurot ning P.A.I.d antakse välja arvestusega 1 P.A.I. = 1 töötund. Samas tähendab see, et kõige väiksem P.A.I.-täht on eriti väikeses kogukonnas kauplemiseks liiga suur, eriti kui müügi puhul kasutatakse nn P.A.I. soodustust (näiteks 40% müügihinnast).

Seepärast võiksid uued P.A.I.-tähed olla tavaraha suuruses ning tavapäraste turvaelementidega (nt hologramm, turvaniit jms). P.A.I.d võiks ka devalveerida selle kasutamise mugavuse huvides, nii et üks P.A.I võrduks edaspidi 1 euroga.

Uued P.A.I.-tähed võidakse välja anda 2011. a lõpul. Samaaegselt jääksid kehtima ka vanad P.A.I.-tähed (vana kursiga 1:3), ent neid saab tasuta vahetada uute vastu.

Kirjutatud: 28. juuli 2011
Teemas: Üldine
Tagid:
Kommentaarid: Pole kommentaare.